Followers

nuffnang

Saturday, February 16, 2008

Menu pagi jumaat


pagi Jumaat ni mama try masak masakan ala mamak..lepas ronda-ronda blog yang kreatif2 dan menarik..terasa nak buat vaddey yang sememangnya antara favourite my hubby. akhirnya dapat jugak buat sendiri vaddey ni.. mmm..simple je .thanks to nita dari sudipkayu's blog...banyak resipi menarik kat dalam blog nita nih.. and also to aunty kat kedai yang mama sempat interview cara-cara nak buat vaddey ni..hahaha...

Bahan2:

2 cawan kacang dhal - direndam 2-3 jam sahaja

2 tangkai lada kering- digunting halus2

1-2 tangkai daun kari - juga digunting halus2

1 biji bawang besar- dipotong kecil2

sedikit garam

setengah sudu kecil jintan putih

setengah sudu kecil jintan manis

:: cara-cara:

kacang dhal dibasuh dan direndam selama 2-3 jam. jgn direndam lama-lama nanti berbau..kata aunty..hehe ,

daun kari, lada kering digunting halus2, bawang besar dipotong2 halus. kacang dhal td di blend atau giling (kalau ada). Blender jangan basah. setelah diblend kacang dhal di campur dengan ramuan yang dipotong tadi. masukkan jintan putih dan jintan manis..bolh juga dimasukkan semasa blend tadi..akhir sekali sedikit garam..dlm 1-2 sudu.. bila ingin goreng, baru kepal2 ekk..

p/s: special dedicated to my pren also..Pn Intan Rosnitta...hikhik..aku berjaya...

2 comments:

mc ta said...

ihik..cam sedap jor..
nak kena try gak nih...he..he..

Ayu said...

salam Ayu... tima kasih le dtg blog kite.. vadey to look so delicious so bleh le share cara2 nak membuat nye yeee
kite sebaya yer?
dulu saya MRSM Kuantan masa form 4 and form 5.. ade jugak org nama Ayu sama sekolah tapi Mas Ayu Abd Rahman nama nya :)
ade sekolah kat Jln Kuantan KL? atau Sek Men Abd Jalil Hulu Langat? hehehhe

oklah.. take care