masak nasi ayam untuk menu hari Sabtu.
Dessert : Puding sagu
Bahan-Bahannya:-
300 g biji sago (kaler yang putih)
2 liter air
1/2 camca teh pewarna hijau/merah
2 helai daun pandan
2 liter air
1/2 camca teh pewarna hijau/merah
2 helai daun pandan
1 ketul gula melaka, potong kecil*
1/2 cawan gula pasir* (tak masuk pun xpe...)
1 1/4 cawan air*
1 helai daun pandan*
(*dimasak hingga gula larut dan pekat, tapis dan sejukkan)
1/2 cawan gula pasir* (tak masuk pun xpe...)
1 1/4 cawan air*
1 helai daun pandan*
(*dimasak hingga gula larut dan pekat, tapis dan sejukkan)
1 cawan pati santan + 1/4 camca teh garam atau boleh ganti dengan susu sejat
(MA guna susu sejat je)
(MA guna susu sejat je)
Cara membuatnya:-
Didihkan air, masukkan daun pandan dan pewarna hijau, cuci sago dan masukkan dalam air mendidih dan masak hingga sago berubah jadi jernih. Tutup api dan biar 2 - 3 minit sago tadi. Angkat, toskan dan cuci bawah air mengalir untuk membuang kanjinya. Toskan dan isi dalam acuan pilihan (acuan yang buat apam tu pun ok). Simpan dalam peti sejuk 1 - 1 1/2 jam.
PENYEDIAAN:- Keluarkan sagu dari acuan, masukkan dalam mangkuk2 kecil, tuang sedikit air gula melaka dan sudukan santan atau susu sejat tadi. Boleh dihidangkan sebagai pencuci mulut...
PENYEDIAAN:- Keluarkan sagu dari acuan, masukkan dalam mangkuk2 kecil, tuang sedikit air gula melaka dan sudukan santan atau susu sejat tadi. Boleh dihidangkan sebagai pencuci mulut...
ni resipi dar Yatt..MA copy paste je..Malas la..hehe..
No comments:
Post a Comment