Followers

nuffnang

Friday, January 21, 2011

CHECKLIST KEPERLUAN UNTUK PERSEDIAAN BERSALIN


Hari ni topik yang MA nak share adalah

"persediaan keperluan untuk bersalin"

barang-barang ini seeloknya di letak dalam satu beg & letak je dalam bonet kheta (klu berkerja ya).
Dah masuk 7 bulan preggy ni elok sgt la kan sbb kita tak tau kot2 akan bersalin awal pulak.


google dr Internet

Antara checklist yang perlu :


          * Untuk Ibu 
  • Buku Merah ~ senang doktor nak refer nanti.
  • IC Mama
  • handphone
  • Baju/ blouse
  • kain batik
  • panties 
  • Peralatan kelengkapan diri( pencucui muka, ubat/berus gigi, sikat,bedak)
  • maternity pad
  • sandals
  • Minyak angin
  • setokin
  • sweater
  • Tuala mandi & tuala muka
  • Nursing Bra
  • 2 pastik beg / 1 water proof bag untuk lampin/baju/kain yang kotor dan basah
  • Breast Pad




    *Untuk Baby pulak....

  • Baby diapers
  • Baju/seluar
  • setokin/sarung tangan baby
  • Minyak telon
  • barut
  • baby wipes/wet tissue
  • Tuala baby
  • Peralatan mandi
  • Selimut
  • Alas untuk menyalin lampin
  • Krim diaper


     *Untuk Bapa bawa kelak
  • kamera
  • termos
  • gelas, sudu, makanan-roti, biskut



Buat masa ni tu ja yang MA boleh list.
kalau member semua ada lagi nak share, boleh la yea..
MA pun dah kena siapkan semua benda2 ni dan letak dlm kereta.



2 comments:

SAIDATUL AKHMAR ABDULLAH said...

jangka bersalin biler tu..

my little family / kaftanbatik said...

sori br perasan..ni dah lepas due 30/4 tp bersalin awai.. 10/4/2011.

yg ketiga bakal menyusul nanti.. hehehe