Followers

nuffnang

Tuesday, March 15, 2011

Sakit kontraksi ni berbeza-beza..


semalam MA baca blog Ana Kirana ttg pengalaman bersalin dan yang berkaitan.
saja untuk tambah ilmu sket.
suka bc blog Ana ni sbb dia rajin bt survey segala.. 
(kembang kuncup mek Ana kali ni kena puji..kekeke)


next week MA dah masuk 34 weeks jd waktu tu
 dah boleh bersalin pon klu nak sbb dah 9 bulan.
Sabtu ni kena bt BSP lagi sbb Ahad kena jumpa doc di Hospital untuk 2nd checkup.
Selasa kena jumpa doc di Klinik plak sbb dia nk tentukan samada MA kena bersalin awal atau result, based pada result darah kat lab ritu. takut plak rsnya.


plan mmg hubby la yg kena anto sbb MA dah xboleh nk drive jauh2 dan lama2.
mmg ketara sgt sakitnya.


Hospital tu dekat ngn ofis hubby jadi senang la sket.
MA plan bersalin kat hospital je kali ni.
survey dari member, ramai yang kata ok dah servis kat sini.
mintak-mintak time MA nanti pun mcm tu jgk.


Masa bc blog Ana tu, dia jarang citer sakit masa nak bersalin.
cuma rasa sakit bila masuk wad je.
lain pulak dengan MA ni.
Awal2 peknan lagi badan MA mmg dah lemah.
MA ni jenis yg mudah rs sakit dan badan tak kuat.
lagi la masa usia kandungan dah masuk 6-7 bulan.


sakit di peha ,pinggang dan bwah perut teruk sangat rasa sampai terpaksa ambik cuti untuk berurut.
nak jalan pun mcm org dah sarat.
kadang-kadang MA sendiri pelik bila tgk orang lain steady je jalan walaupun peyut dah memboyot.
tak mcm MA.huhu...


time tido malam lagi la. 
sekarang ni MA mmg jarang sgt dapat tido mcm org lain.
maksud MA, jarang dpt tido lena.
tiap2 malam mesti 7-10 kali terjaga samada untuk ke toilet atau sebab sakit.
sebab tu bawah mata dah sembab.
tapi nasib baik siang hari jarang rasa mengantuk sangat, melainkan klu malam tu mmg langsung xboleh tido.. mmg MA akan rs pening dan tak larat.


nak tido pun serba tak kena.
terlentang mmg x boleh.
mengereng ke kiri akan cramp kaki.
kalau ke kanan pulak peha akan kebas dan sakit di perut sbb baby banyak dok di belah kanan.
tiap kali nak pusing atau bangun , hanya Tuhan saja yang tau..sakitnya rasa.. hehe..


tp takpe.. MA redha sbb MA fikir mungkin Tuhan bagi banyak dugaan masa mengandung sebab nak bg MA senang sket jaga baby MA ni bila dia keluar kelak.
  ^_^

mcm ANis dulu.. ms peknan kan dia mcm ni jgk yang MA rs,
lepas dia kuar.. alhamdulillah.cukup senang nak jaga puteri kesayangan MA nih.. :)


 

3 comments:

ana-kirana said...

patut la terbatuk2 minum air pagi ni..ada org sebut nama kite hahahaha

saya doakan semoga selamat ibu dan anak ..

pengalaman bersalin mmg tak sama..sakit berbeza2..

my little family / kaftanbatik said...

yup Ana ..betul tu.. tp mmg suka la bc pgalaman yg Ana tulis tu..byk info yg dpt :)

genny da bomb said...

kejap je kan kak dh nk bersalin dah..tak lama lagi saya plak menyusull hihihi..insyaAllah