Followers

nuffnang

Thursday, April 3, 2008

mushroom soup ' Kala senja'

semalam try bt sup mushroom. resipi mama ambik kat Myresipi.com resipi minami.
best gak rasanya..mama bt utk Anis mkn ngn pasta bow-tie yang masih ada kat dlm peti tu.. cuma mama tak masuk ajinaikmoto la (ajinomoto)..kakaka

ni resipi dia...mama just copy paste je..malas nak taip balik..
  • 1 keping dada ayam
  • 1500 ml air
  • 500 ml susu segar(susu kotak)
  • 1 ketul kiub ayam
  • cendawan butang(dihiris kecil2)
  • garam
  • secubit ajinomoto
  • 1 cawan tepung gandum

Cara-cara

  1. potong ayam kecil2. masukkan ayam dan air ke dalam periuk. rebus sehingga masak.
  2. masukkan susu dan kiub ayam. masak guna api yang perlahan. masukkan mushroom.
  3. masukkan bancuhan tepung dan kacau sehingga pekat. tambah perisa, garam dan ajinomoto( klu nak). Siap utk dihidang. sedap dimakan dgn roti. tp mama mkn ngan pasta je..pun sedapppp..
** cuba guna 1 liter air dahulu sbb bila guna 1.5 liter air..nampak cair sangat la..

4 comments:

echah_syed said...

nnt combi nak try ni..slalu beli yg dlm tin atau kat pizza hut jer..:p

Min said...

Salam MamaAnis..
kalau style akak buat, akak tumis bwg merah n putih, sekali ngan hirisan mushroom guna butter. Pas tu blend semua. Dah tu masuk balik semua, campurkan whipping cream, black pepper n sikit daun sup kalau nak. Boleh gak bubuh balik potongan mushroom sikit..kuahnya akan jadi pekat.
Jangan marah bagi resipi pulak kat sini :) Terima kasih..

my little family said...

combi..try la..simple dan mudah. rs lak mcm sup pizza tu..

my little family said...

min..TQ coz sudi bg resipi min lak. insyaAllah, nanti mama anis cuba ekk..sbb mama anis mmg suka mkn sup mcm ni..byk cara x apa janji sedap kan?...