terlebih kuah percik sampai xnampak rupe ikannye..kekekeke
Resipi ni kawan MA , Gina yang mintak.
MA xpasti orang lain bt mcmana tp klu MA , mcm ni je.. sedap jgk..ok Gina..leh try ekk nanti....pastu kasi komen..
bahan:
5-6 ekor ikan selar yg telah di taruk garam+kunyit siap2.. (ayam pun boleh jgkkk..)
5-6 ulas bawang merah **
2 ulas bawang putih **
sedikit halia **
sebijik buah keras **
3/4 tangkai lada kering **
** bahan ini di blend dengan sedikit santan
2-3 cawan santan pekat
2-3 keping asam keping
2 btg serai di titik/ ketuk2
garam + gula secukup rasa..
cara2:
blend bahan ** tadi. lepas tu masak santan pekat dgn api sedarhana. sentiasa kacau. masukkan bahan blend tadi. kemudian masukkan asam keping, serai, garam dan gula. masak jgn sampai pecah minyak..lebih kurang 10-15minit.
ikan selar tu plak bakar mcm biasa, bila masak sapu kuah percik tu atas ikan tadi..
tu je cara MA..hehe..
MA xpasti orang lain bt mcmana tp klu MA , mcm ni je.. sedap jgk..ok Gina..leh try ekk nanti....pastu kasi komen..
bahan:
5-6 ekor ikan selar yg telah di taruk garam+kunyit siap2.. (ayam pun boleh jgkkk..)
5-6 ulas bawang merah **
2 ulas bawang putih **
sedikit halia **
sebijik buah keras **
3/4 tangkai lada kering **
** bahan ini di blend dengan sedikit santan
2-3 cawan santan pekat
2-3 keping asam keping
2 btg serai di titik/ ketuk2
garam + gula secukup rasa..
cara2:
blend bahan ** tadi. lepas tu masak santan pekat dgn api sedarhana. sentiasa kacau. masukkan bahan blend tadi. kemudian masukkan asam keping, serai, garam dan gula. masak jgn sampai pecah minyak..lebih kurang 10-15minit.
ikan selar tu plak bakar mcm biasa, bila masak sapu kuah percik tu atas ikan tadi..
tu je cara MA..hehe..
2 comments:
MA>>baju tu katak_ayu nak pakai looo..kita nampak je kecik ..tpi pinggul ku besau...huhuhu...nanti kalo sesuai kita nak oder,,,email kat..katak_ayu@yahoo.com...thanks MA!!
katak_ayu: akak dah emailkan photo tu..hehe
Post a Comment