Followers

nuffnang

Monday, May 4, 2009

Astana KAsih ~ Cuci Rumah

Jumaat lepas kami p cuci rumah. Ikut plan nk start cuci pagi Jumaat tu tp petang khamis Hus balik keja bgtau dia sakit pinggang sbb 'rajin' tolong angkat mesin fotostate ofis dia. So terpaksa di tunda ke petang. Kami start dalam kul 4.30 kot. Mula2 MA ingat nak p hari Sabtu je, tp Hus pulak semangat so ikut je la.. Kami kuar rumah kul 3pm , singgah beli peralatan utk basuh rumah (sabun, penyapu, baldi etc termasuk pampers Anis yg dah habis tu , kekeke) Bila dah start lewat kami sempat basuh ruang tamu, master bedroom & toilet 1 je. Hari Sabtu sambung basuh pulak.
Teh Mimie & Anis posing sebelum start main air.
Macam doktor bedah la pulak..hehe
Tu pulak Che Sue tgh dok cuci ruang makan.

Cuci master bedroom, ruang tamu dan bilik2 lain. Mula2 kami samak dulu dengan air tanah sbb takut ada anjing2 yg lepak2 kat umah ni dulu. Pastu baru cuci.
Lepas cuci, bilas dengan fabuloso..kasi wangi & kilat sket.. :-)
jenuh berebut getah air ngn ANis. Tapi ANis mmg tak mau kalah, orang mop, dia mop...pastu pancut air lagi..hahhaa...rajin betul anak mama nih....
Ni pulak ari ke-3. Yg ni MA berdua je mai dengan Hus. Sebab kerja2 cuci dah siap Sabtu tu, hari Ahad cuma mai utk lap perabot & polish kepala katil kami...inagt nak cat kaler coklat gelap pulak. Tp sbb kami ni bukan pakar bab cat & polish, jadi kepala katil tu jadi xcantik la kami cat. Nak spray je la kot , tak pun kasi Kiang settlekan.. :-)
Ni dia, rupa anak mama yang keletihan.. Kesian sungguh tgk ANis. Sampai bila kami ajak p rumah baru dia dah xmau p dah. "Anis tak cekak" katanya..hehe

p/s: To Che Sue & Teh Mimie, thanks a lot.. Khamis nanti tolong kami lagi tau..hehe

13 comments:

fantaghirolynn said...

huyoo.. dia dah start basuh umah. bila mau pindah? tahniah yea MA. siap bertopeng2 tu xtahan.. huhuhuu

kirana said...

ramai jentera membantu..lega la MA hahaha

my little family said...

Lynn..tu la..kalah orang kena selsema 'tut'..hahaha..
Sebenarnya topeng tu sbb debu byk sgt ms myapu..sbb byk lagi umah area tu yg tgh renovate.. :-)

my little family said...

Ana: tu la..alhamdulillah, klu tak..mau pengsan dibuatnya..hehe

PuteriSatu said...

alahai....seronoknye.... semangat...semangat...dapur dah cantik..haruslah semangat nak duduk sana kan....eeii syoknye..

genny da bomb said...

sonok la kak ayu byk pembantu nye hehe..dorang dok sana gak ka?

kak tak letak lagi gmbr full kc hehe..ke saya yang terlepas ni..

KV said...

teringat ingat lg keletihan basuh rumah. Huhu

my little family said...

Puteri satu:ntah la, rs sayang lak nk tinggal umah skrg ni..:-)

Genny: akak dah post pic KC tu dr semua sudut tau, cuma sudut atas ke bawah je tak..haha

KV: tu la, ni br basuh..belum major packing lagi..wajib deme weh..deme urat..haha

idayu @ lady s said...

wah..seronoknya main air ya...siap pakai face mask lg..huhu..tak lama dah org tue nak dok umah baru ya..

diniedinar said...

sukeenyeee nak pindah rmh baru!!! cuma tak larat nk pack & susun semula kan..teringat kisah penat, tegang urat masa pindah rmh dulu

mNa said...

alala..tomeinya anis..
MA, umah area mana dah?malas nk belek older posts

my little family said...

idayu, diniedinar : xtau bila nk dok, bulan depan la kot.. ni dok angkut sket2 brg.

Mna: kat Taman sri Astana, Sg petani :-)

:. aYu .: said...

kak ayu..best nye..hihi..da nak pindah ye...
seronok..da la umah cantik..