Followers

nuffnang

Thursday, August 13, 2009

doktor???

Hari ni kat sekolah dah ramai budak-budak yg pakai mask. rasa mcm dok kat lab pulak bila tgk depa ni pakai surgeri mask tuh.. Klu tak silap MA, sekolah ni dah ada yg kena H1N1, 2 orang kot.

Jadi kn berjaga-jaga la..
  • Kurangkan aktiviti luar yg melibatkan ramai org
  • jaga kebersihan,
  • terus ke hospital jika demam atau batuk.
  • jangan beli je ubat kat farmasi atau makan ubat yg ada..p check dulu..
bukan apa..kita tak tau kelak apa yg bakal jadi kat kita kan?
tak rugi pun kita ambik langkah berjaga-jaga..
sbb semuanya utk kebaikan kita & keluarga tersayang...

MA pun tak ketinggalan standby mask tu jgk cuma tak pakai la sbb MA dok dlm ofis je..jarang berurusan ngn orang luar. Tp standby kot2 nanti kn guna kan? MA pun dah beli extra utk ANis & hubby pakai nanti. In case kami ke pasar malam ka, shopping cmplx ka..

Ingat~ Prevention is Better then Cure dear...~

tak dapat jadi doc pun tak pe.. dapat pakai mcm doc pun kira ok lah..

TQ jgk pada teman-teman yg sudi share cara2 utk atasi wabak ni. :-)

5 comments:

kirana said...

tadi dengar radio ikim,ada doktor tepon bgtau..sbnarya dia kat a pakai mask ni utk org yg sakit..supaya tak merebak ke org lain..
tp kalo kite nk pakai pon buleh..utk cegah kite contact ngn muka hidung

pastu yg penting dia kata..Basuh tangan bersih2..sbb kite tak tau kite pegang..contoh nka tekan lif tu kan..ntah2 org yg ada h1n1 tu bersin tutup ngn tgn dia..pastu dia terus tekan lif..pastu pegan tombol pintu..dll lah ..contoh jer

CikMin said...

amboi MA...pakai mask pun santek ni...hiks...ye la langkah berjaga-jaga kan...

shaifulsafar said...

bagus2... mencegah lebih baik daripada mengubati.

ada gak try pakai semalam... opis bagi. tapi.... tak selesa la... cakap pun dah macam suara sengau2 sikit... hihih

my little family said...

Ana: tu la..tp klu kita ke tempat terbuka baik pakai sbb tkt terdedah pada mereka2 yg ada simptom2 tu kan..
akak kat ofis mmg xpakai..

Cikmin: santek apa...tgk mata MA yg merah tu.. camner ekk nk kasi mata luar tu putih?

my little family said...

shaiful: ala..klu xcampur ngn orng xyah la kita pakai kan?
umah bila siap nih? hehehe