Followers

nuffnang

Sunday, October 24, 2010

Alahan mengandung para ibu ni xsama...


salam... arini MA nk ngomel pasal alahan ms mengandung...


seronok tau bila dapat tau yg MA pregnant lagi... walaupun MA ni jenis yg agak 'teruk' rekod alahan ms pregnant.. tp mmg rs teruja sangat bila dapat tau MA dah pregnant lagi..


klu ikutkan sejarah (ceeewah..) ms pregnantkan ANis dulu.. MA alahan mmg teruk.
muntah tu benda biasa..
letih sampai nk bangun pun xlarat, takde selera makan
(ms tu cuma leh mkn nasi putih, sambal belacan, ikan/ayam goreng dan kicap je)
dan xleh bau orang memasak esp menumis.
MA sendiri xleh memasak. lama gak la kena tu..
kerap bleeding jadi mmg xleh bt kerja2 berat langsung sepanjang tu.. even klu berjalan pun leh bleeding.. :-(


sekarang ms pregnant kat adik Anis ni pun MA tetap alami masalah yang sama cuma kena tambah skit lagi list dia.. hehehe
kali ni MA kena diabetes plak.. jadi kena pantang makan..
cukup seksa sbb kita ni dah la xlalu makan..kena lak pantang2.. huhu..
pastu xleh nk jln2 sgt.. rs sakit kat perut & pinggang ni rs mcm dah 9 bulan dah..
padahal masih baru.
DOktor kata sbb rahim nak membesar tp MA tgk org lain xde la teruk mcm MA ni..


pastu xleh bau bedak, softener, zip cuci pinggan . semua tu busuk rsnya.. adoi... mcm2.
kerap rs nk pitam....mmm
nak make-up2 ni sori la... malas.. rsnya nk dapat baby boy kot...

tu alahan yg MA kena sepanjang MA pregnant.. tp ada jgk sesetengah tu MA tgk relaxx je dia orang ms pregnant.
makan lalu, xde sakit2.. semuanya steady sampai la time bersalin.
ada jgk yg hanya kena morning sickness ja..


mengidam? buat ms ni MA langsung xde mengidam nk makan apa2 pun.. tp xtau la esok lusa..


korang pulak camner ms pregnant dulu2? apa alahan yang korang kena ekk? :-)

7 comments:

shiemz said...

take care.... syioknyer dah peknen balik... anis dah brp thn? enjoy yapregnancyk..

Cikmin said...

cikmin alahan sama teruk dgn MA..serik..tp serik2 pun dah 5 dah..hihihi..last baby..sign MOU dah..

mama uzma said...

wah..taniah2 anis nak dapat adik..
(da lama x jengah sini..,sori..)

iena mmg suka klu pregnant lg tapi bila dikenangkan alahan tuh yg x sanggup..mmg truk sampai xeh nak mkn apa langsung..kena masuk air n vitamin bagai..cuma yg time zahra x struk uzma..yg sama alahan kulit..mmg sama truk...lg2 dibhgn perut..tp itulah pengorbanan kita sbg mama n isteri...

Puteri Satu said...

masa pregnantkan Aqilah.. tak de alahan pun.. releks je... kali ni.. ha ambik... morning sicknesnya... night sicknes.. seme ada.. ni dah nak masuk 7 bulan ni pulak.. dapat gatal2 miang2 seluruh badan lak dah... loya2 dah habis dah... silih berganti.. sampai bersalinla gamaknye.. sabar jekla... redha aje....

my little family said...

shiemz:TQ2.. anis dah 4 taun.. kekeke

Cikmin: tu dia..dah 5 tu..xterkojar den...hehehehe

mama uzma:yup betul tu.. kdg2 bila tgk org lain senang ja terpikir gak..manja sgt ka aku? tp mmg sakit sggh..xtipu kan?

Puteri Satu: la pulak dah..xpa2..ada 2 bulan je lagi tu.. kami ni 6 bulan lagi..eyah2..

Deena said...

Deena alahan gak.. pagi2 muntah bila lepas gosok gigi.. bau nasi pun busuk.. skrg tak mkn nasi.. lauk2 pun susah nak mkn.. asyik mkn mihun sup je.. tu pun tak usik lauk.. kat ofis byk mkn buah-buahan & biskut kering je.. klu mkn hotdog bley pulak.. tak tentu selera time pregnant ni.. lagipun baru masuk 2 bulan.. perut pun dah mula nak besar.. pagi2 je perut gatal.. mula la nak garu.. tapi tahan je la.. nasib ada lotion strech mark baru beli.. hanya mampu gosok perut je tahan gatal.. :)

my little family said...

Deena, nik xleh bau sup.. nati uwek2..huhu..
perut xdok mslh gatal tp sakit..klu ttepuh sket.sakitnyooooooo huhuhu...